بسياري از افراد براي شروع و راه اندازي بخش آنلاين كسب و كار خود اقدام به طراحي وب سايت و يا پورتال ميكنند تا از طريق آنها بتوانند حوزه فعاليتي خود را توسعه دهند. اما طيف گستردهاي از صاحبان مشاغل آگاهي كافي از تفاوت سايت و پورتال نداشته و گمان ميكنند كه اين دو پلتفرم شبيه به يكديگر هستند.
در صورتي كه چنين نيست و وب سايت و پورتال ممكن است در برخي ويژگيهاي سطحي و ظاهري به يكديگر شباهت داشته باشند اما داراي تفاوتهاي بنيادي هستند و براي اهداف مختلفي مورد استفاده قرار ميگيرند. وب سايت و پورتال هر دو داراي رابط كاربري مبتني بر وب هستند؛ يك وب سايت مجموعهاي از صفحات وب است در حالي كه پورتال به عنوان دروازهاي براي ورود به شبكه جهاني وب عمل ميكند و خدمات متعددي را ارائه ميدهد
براي طراحي پورتال توسط تيم حرفه اي وبكده همين الان اقدام نماييد.
اما اين موارد تنها تفاوت وب سايت و پورتال نيست و اين دو پلتفرم داراي وجوه تمايز بيشتري هستند و كاركرد كاملا مجزايي دارند. وب سايتها معمولا براي سازمانها و شركتها راه اندازي و توسعه داده ميشوند اما پورتالها كاربر محور هستند؛ يعني كاربران در پورتال قادر به ارائه اطلاعات و دادههاي مختلف خواهند بود. در ادامه اين مطلب تفاوت سايت و پورتال را به طور كامل مورد بررسي قرار ميدهيم و شما را با تفاوتهاي عمده اين دو پلتفرم ظاهرا مشابه بيشتر آشنا خواهيم كرد. با ما همراه باشيد.
وب سايت چيست و چه كاري انجام مي دهد؟
واژه وب سايت به گروهي از صفحات مختلف وب اشاره دارد كه در فضاي اينترنت قرار دارند و از طريق آدرس (URL) قابل دسترسي هستند. محتواي موجود در يك وب سايت براي تمامي كاربران در سطح دنيا قابل مشاهده است و هر شخص ميتواند به آنها دسترسي پيدا كند. تمامي محتواها و اطلاعات درج شده در يك وب سايت براي تمامي كاربران به يك شكل نمايش داده ميشوند و براي بازديد و دسترسي به صفحات مختلف آن نيز نيازي بع اطلاعات ورود (Login) وجود ندارد. كاربران حاضر در يك وب سايت قادر به انجام كارهاي مختلفي از جمله خريد، كليك بر روي يك لينك، وارد كردن آدرس ايميل، اشتراك گذاري نظرات و غيره هستند.
يك وب سايت ميتواند به طور اختصاصي براي يك سازمان خاص و يا ارائه محصولات خاص طراحي شود و هدف اصلي تمامي سايتها نيز تسهيل ارائه خدمات به مشتريان و ارائه اطلاعات كامل درباره محصولات و خدمات يك سازمان و يا برند است. به همين دليل است كه امروزه اكثر مشاغل اقدام به راه اندازي وب سايت اختصاصي خود كردهاند و از آن به عنوان شعبه آنلاين كسب و كار خود استفاده ميكنند. كاربران نيز از طريق وب سايتها ميتوانند به صورت آنلاين خريد كرده و با يك جستجوي ساده در وب درباره موضوعات مختلف، اطلاعات كافي بدست آورند.
پورتال چيست و چه ويژگي هايي دارد؟
اما منظور از پورتال چيست و چه سازوكاري دارد؟ واژه پورتال يا درگاه به يك سيستم مديريتي دادهها اشاره دارد كه امكان ساخت، اشتراك گذاري، تبادل و استفاده مجدد از دادهها را در اختيار شركتها و سازمانهاي مختلف قرار ميدهد. پورتال نوعي صفحه خصوصي در فضاي وب است كه كاربران براي ورود به آن به يك URL اختصاصي، شناسه يا نام كاربري و رمز عبور احتياج دارند تا بتوانند به محتواهاي آن دسترسي پيدا كنند. محتواهاي موجود در يك پورتال كاملا محرمانه و محافظت شده است و تنها براي برخي كاربران نمايش داده ميشوند. با اين حال رابط كاربري پورتال ميتواند عمومي و يا خصوصي باشد.
پورتال به كاربر اين امكان را ميدهد تا به نقشهاي متعدد دسترسي پيدا كند و در واقع پلتفرمي كاربر محور است. محتواهاي موجود در پورتال به صورت پويا هستند و به طور مكرر نيز تغيير ميكنند؛ يعني محتواهاي آن براي هر كاربر منحصر به فرد است و نوع نمايش آنها به تنظيمات اعضاي گروه بستگي دارد. پورتالها مطالب و محتواهاي خود را از منابع مختلف جمع آوري ميكنند و در دسترس كاربران قرار ميدهند. پورتالها به طور كلي به دو دسته طبقه بندي ميشوند:
پورتالهاي افقي (Horizontal Portals): پورتالهاي افقي مانند وب سايتهاي عمومي هستند و تمامي خدمات موردنياز كاربران را در اختيارشان قرار ميدهند.
پورتالهاي عمودي (Vertical Portals): پورتالهاي عمودي كاربر محور هستند؛ يعني محتواهاي آنها براي عموم كاربران نمايش داده نميشود و اطلاعات آن نيز مختص به سازمانها است.
بررسي تفاوت سايت و پورتال
حال كه با تعريف و كاركرد وب سايت و پورتال آشنا شديد، در اين بخش به بررسي و مقايسه سايت با پورتال ميپردازيم تا تفاوتهاي اين دو پلتفرم را به خوبي درك كنيد. اصليترين تفاوتهاي وب سايت و پورتال شامل:
عملكرد
اولين و مهمترين تفاوت سايت با پورتال نحوه عملكرد آنها است كه البته نوع عملكرد اين دو پلتفرم تا حد زيادي به هدف و نوع سيستم آنها بستگي دارد. در حقيقت همانطور كه در ابتدا نيز اشاره كرديم، وب سايت و پورتال ممكن است در ظاهر با يكديگر شباهت داشته باشند اما زيرساختهاي آنها داراي تفاوتهاي اساسي هستند. با اين حال، پورتالها به طور معمول طيف گستردهتري از ويژگيها و ابزارهاي تعاملي را در اختيار كاربران قرار ميدهند كه البته دسترسي به اين قابليتها با توجه به نقش و نوع كاربر متغير خواهد بود. برخي از محبوبترين ويژگيها و قابليتهاي يك پورتال شامل بخش ورود كاربر ، حساب كاربري، داشبورد تحليلي، ناوبري، محتواهاي سفارشي و انحصاري، چت و تاريخچه است. از طرفي ديگر وب سايتها تمامي ابزار و امكانات خود را به صورت يكسان و برابر در دسترس كاربران قرار ميدهند و به همين دليل نيز داراي قابليتهاي تعاملي كمتري (فيلترهاي محتوا، فرمهاي تماس و چت زنده) نسبت به پورتالها هستند. بنابراين تفاوت در عملكرد به عنوان مهمترين تفاوت سايت و پورتال در نظر گرفته ميشود كه با شناخت كامل تفاوتهاي آنها ميتوانيد به راحتي پلتفرم مناسب جهت توسعه كسب و كار خود را انتخاب نماييد.
احراز هويت و شخصي سازي حساب كاربران
ديگر تفاوت سايت و پورتال را ميتوانيم در احراز هويت و شخصي سازي حساب كاربران خلاصه كنيم. يكي از اهداف اصلي پورتال ارائه تجارب شخصي و منحصر به فرد براي هر كاربر است. به همين دليل است كه احراز هويت كاربر و ويژگيهاي مربوط به شخصي سازي در يك پورتال به عنوان يك ضرورت در نظر گرفته ميشود اما وجود اين قابليتها در يك وب سايت ضرورتي ندارد. بر اساس نوع پورتال، ممكن است يك لايه و مرحله امنيتي مازاد براي احراز هويت كاربر و يا دسترسي سريع و آسان به حساب كاربري وجود داشته باشد. پورتالها براي هر كاربر (با توجه به نقش كاربر) داراي محتواهاي شخصي سازي شده و خاص هستند؛ در صورتي كه محتواهاي وب سايتها براي تمامي كاربران يكسان بوده و هيچ تفاوتي در نوع و نحوه ارائه محتوا به كاربران وجود ندارد.
از طرفي ديگر نيز كاربران يك پورتال براي ورود به آن به شناسه كاربري و رمز عبور احتياج دارند اما ورود به وب سايت براي تمامي كاربران در سراسر دنيا هيچ محدوديتي ندارد. يعني كاربران براي ورود به يك وب سايت تنها كافي است URL آن را در مرورگر وارد كرده و به راحتي از وب سايت موردنظر بازديد كنند. اما دسترسي به پورتال تنها براي اعضاي آن امكان پذير است و يك كاربر تنها از طريق شناسه كاربري و رمز عبور قادر به مشاهده محتواهاي پورتال خواهد بود.
ساختار
نوع ساختار نيز ديگر تفاوت سايت و پورتال است كه امكانات و شكل ظاهري آن را تشكيل ميدهد. يك پورتال به طور كلي از چندين ماژول و سيستمهاي داخلي تشكيل ميشود كه در كنار يكديگر پورتال را اداره ميكنند. به عنوان مثال يك پورتال تجارت الكترونيك از ماژولهايي همچون مديريت اطلاعات مربوط به محصولات، مديريت سفارشها، بررسي و پرداخت، قيمت گذاري و تبليغات، حساب كاربري مشتريان، پشتيباني از مشتريان و غيره تشكيل ميشود و هريك از اين ماژولها نيز ميتوانند به صورت مستقل از يكديگر كار كنند.
از طرفي ديگر يك وب سايت معمولا داراي خدمات كمتر و محدودتري (بخش مديريت ارتباط با مشتري، تجزيه و تحليل، پشتيباني مشتريان و غيره) است و عموما ساختار سادهتري دارد كه ميتوانيم آن را به عنوان تفاوت مهم ديگر پورتال و وب سايت در نظر بگيريم. قرار دادن ويژگيها و امكانات مختلف، امنيت و خدمات متعدد به طور مستقيم بر زمان و منابع موردنياز براي طراحي و توسعه يك پورتال و يا وب سايت تاثير خواهند داشت؛ به همين دليل است كه ابتدا بايد درك كنيد كه كدام پلتفرم تناسب بيشتري با اهداف و نيازهاي شما دارد. بنابراين براي انتخاب ميان وب سايت و پورتال ابتدا بايد نيازهاي خود را مشخص كرده و سپس بر اساس آنها پلتفرم مناسب را براي توسعه آنلاين كسب و كار خود تعيين نماييد.
با اين حال اصليترين تفاوت سايت و پورتال را ميتوانيم در موارد زير خلاصه كنيم:
يك وب سايت مجموعهاي از صفحات بهم پيوسته است كه محتواهاي آن از طريق يك آدرس عمومي وب براي تمامي كاربران قابل دسترسي خواهد بود. اما پورتال نوعي وب سايت سفارشي و شخصي سازي شده است كه اطلاعات آن تنها براي كاربران خاص (داراي شناسه كاربري و رمز عبور) در دسترس قرار دارد.
پورتالها كاربر محور هستند اما وب سايتها متعلق به يك سازمان، شركت، برند و غيره ميباشند.
در يك وب سايت هيچگونه ارتباط داخلي ميان سايت و كاربر وجود ندارد اما در پورتال دقيقا برعكس است و كاربر ميتواند با پورتال در تعامل باشد.
محتواها و اطلاعات يك پورتال به طور مرتب به روزرساني ميشوند اما به روزرساني منابع اطلاعاتي در يك وب سايت به ندرت انجام ميشود.
تمركز اصلي وب سايت بر افزايش ترافيك روزانه و جذب كاربران جديد است اما ميزان بازديد از يك پورتال بسيار محدود بوده و تنها مختص به كاربران اختصاصي آن است.
محتواهاي يك وب سايت براي تمامي كاربران به يك صورت نمايش داده ميشود اما محتواهاي يك پورتال بر اساس تنظيمات و مجوز اعضاي گروه براي كاربران نمايش داده ميشوند.
وب سايت بهتر است يا پورتال؟
حال كه با تفاوت سايت و پورتال آشنا شديد، اكنون بايد تصميم بگيريد كه كدام پلتفرم را براي مديريت و توسعه كسب و كار خود در فضاي آنلاين انتخاب نماييد. پورتال و سايت امكان برقراري ارتباط با مخاطب (مشتريان، شركا و كارمندان)، ارائه محتواهاي مختلف و همچنين ارائه محصولات و خدمات به صورت آنلاين را در اختيار شما قرار ميدهند. همانطور كه اشاره كرديم، براي انتخاب ميان پورتال و وب سايت بايد نياز و اهداف خود را در نظر بگيريد و به دنبال برتري يك پلتفرم نسبت به ديگري نباشيد.
با اين حال براي توسعه كسب و كار خود وب سايت را انتخاب كنيد اگر:
ميخواهيد محتواها، اطلاعات، محصولات و خدمات خود را در دسترس طيف گستردهاي از كاربران قرار دهيد
هدف شما جذب مشتريان جديد، افزايش ميزان ترافيك و بازديد روزانه و ايجاد آگاهي از برند است
نيازي به ادغام سيستم وب با كسب و كار و زيرساختهاي ديجيتال خود نداريد
براي توسعه، مديريت و پشتيباني از سيستم وب داراي محدوديت منابع و زمان هستيد
براي توسعه كسب و كار خود پورتال را انتخاب كنيد اگر:
داراي چندين منبع داده هستيد و به يك رابط يكپارچه نياز داريد تا امكان دسترسي كاربران به اين دادهها را فراهم سازيد
به مخاطبان خاص نياز داريد و يا بايد محتواها، خدمات، محصولات و ابزارهاي خاص و شخصي سازي شده را در اختيار مخاطبان خود قرار دهيد
هدف شما بهبود تجربه مشتريان و كارمندان است و قصد داريد روابط خود را به صورت مستمر با مخاطبان خود ادامه دهيد
به فضايي نياز داريد كه بتوانيد از طريق آن با مخاطبان هدف خود ارتباط برقرار كرده و يا با آنان همكاري كنيد.
سيستم وب شما بايد به صورت يكپارچه با سيستمها و زيرساختهاي فني ادغام شود
تمركز جدي بر اتوماسيون فرآيند كسب و كار خود داريد
با توجه به اين موارد و درك تفاوت سايت و پورتال به راحتي ميتوانيد پلتفرم مناسب خود را انتخاب كرده و از طريق آن كسب و كارتان را در فضاي وب توسعه دهيد.
- سه شنبه ۰۴ بهمن ۰۱ | ۱۷:۴۱
- ۳۵ بازديد
- ۰ نظر